专八

单选题  A funny thing happened on the way to the communications revolution: we stopped talking to one another.
  I was walking in the park with a friend recently, and his ,cell phone rang, interrupting our conversation. Therewe were, walking and talking on a beautiful sunny day and--poof!--I became invisible, absent from theconversation.
  The park was filled with people talking on their cell phones. Th.ey were passing other people without lookingat them, saying hello, noticing their babies or stopping to pet their puppies. Evidently, the untethered electronievoice is preferable to human contact.
  The telephone used to connect you to the absent. Now it makes people sitting next to you feel absent. Recently,I was in a ear with three friends. The driver shushed the rest of us because he could not hear the person on the otherend of his cell phone, There we were, four friends zooming down the highway, unable to talk to one anotherbecause of a gadget designed to make communication easier.
  Why is it that the more eormected we get, the more diseormeeted I feel? Every advance in communicationstechnology is a ~tbaek to the intimacy of human interaction. With e-mail and instant messaging over the Internet,we can now communicate without seeing or talking to one another. With voice mail, you can conduct entireconversations without ever reaching anyone. If my room has a question, I just leave the answer on her machine.
  As almost every conceivable contact between human beings gets automated, the alienation index goes up, Youcan't even call a person to get the phone number of another person anymore. Directory assistance is almost alwaysfully automated.
  Pumping gas at the station? Why say good-morning to the attendant when you can swipe your credit card at
  the pump and save yourself the both.
  Making a deposit at the bank? Why talk to a clerk who might live in the neighborhood when you can just
  insert your card into the-ATM?
  Pretty soon you won't have the burden of making eye contact at the grocery store. Some supermarket chainsare using a self-scanner so you can check yourself out, avoiding those annoying clerks who look atyou and askhow you are doing.
  I am no Luddite. I own a cell phone, an ATM card, a voice-mail system, an e-mail account. Giving them upisn't an option--they're great for what they're intended, to do.It's their unintended eonsequences that make mecringe.
  More and more, I find myself hiding behind e-mail to do a job meant for conversation. Or being relieved thatvoice mail picked up because I didn't really have time to talk. The industry devoted to helping me keep in touch ismaking me lonelier--or at least facilitating my antisocial instincts.
  So I've put myself on technology restriction: no instant messaging with people who live near me, n6 cell-
  phoning in the presence of friends, no letting the voice mail pick up when Fm home. What good is all this gee-whiz technology if there's no one in the room to hear you exclaim, Gee wmz.
  根据以上内容,回答题。
By saying "the untethered electronic voice is preferable to, human contact," the author is__________

A.telling the truth
B.expressing his opinion
C.being sarcasfic
D.explaining a phenomenon

参考答案:C进入在线模考
【结构分析】
第一段提出了文章的中心论点,即在信息革命的道路上,出现了一桩怪事:人们停止了相互交谈。
第二段到第四段作者通过自己的亲身经历提出:现在人们越来越缺乏面对面的沟通,而更多的是通过手机等电子媒介来沟通。
第五段指出通讯技术的每一次进步都是人类交往的密切程度的一次倒退。
第六段到第九段举例说明随着人与人之间几乎所有的交流方式的自动化,感情疏远指数在不断上升。
第十段到第十二段作者分析了自己在使用一些电子交流工具时的问题,并指出要限制自己使用这些工具的次数,以解决与人沟通少的问题。
最后一段通过一个问句——“如果在房间里没有人听到你在激动地惊叫,那么这些令人惊奇的技术又有什么用呢?”告诉人们要合理使用电子交流工具,不要忽略人与人之间面对面的沟通。
【试题解析】
本题的出题点在作者的观点态度处。作者在文章开头处提到:在信息革命的道路上,出现了一桩怪事,就是人们停止了相互交谈。接着作者又举例说明电话交谈已经逐渐取代了面对面的交谈。由此可见,当作者说“手机里发出的不受限制的电子声音比人们的直接交流更受欢迎”时,语气带有讽刺意味,故选C。

你可能感兴趣的试题

1   What can NOT communications technology do according to the passage?

A.To help people communicate without seeing each other.
B.To help conduct the conversation without talking with each other directly.
C.To help people get other's phone numbers.
D.To help shorten the distance between people.

2   The word "Luddite" in paragraph 10 is closest in meaning to__________

A.lunatic
B.anti-technology
C.idealist
D.isolated from the outside world

3   What does the author think of communications technology?

A.Convenient but threatening.
B.Impersonal but useful.
C.Marvelous and indispensable.
D.Important but inaccessible.