专四

单选题根据下列文字,回答题。What is the nature of the scientific attitude, the attitude of the man or woman who studies and applies physics, biology, chemistry, geology, engineering, medicine or any other science?
We all know that science plays an important role in the societies in which we live. Many people believe, however, that our progress depends on two different aspects of science. The first of these is the application of the machines, products and systems of applied knowledge that scientists and technologists develop. Through technology, science improves the structure of society and helps man to gain increasing control over his environment.
The second aspect is the application by all members of society of the special methods of thought and action that scientists use in their work.
What are these special methods of thinking and acting? First of all, it seems that a successful scientist is full of curiosity--he wants to find out how and why the universe works. He usually directs his attention towards problems which he notices have no satisfactory explanation, and his curiosity makes him look for underlying relationships even if the data available seem to be unconnected. Moreover, he thinks he can improve the existing conditions and enjoys trying to solve the problems which this involves.
He is a good observer, accurate, patient and objective and applies logical thought to the observations he makes. He utilizes the facts he observes to the fullest extent. For example, trained observers obtain a very large amount of information about a star mainly from the accurate analysis of the simple lines that appear in a spectrum.
He is skeptical--he does not accept statements which are not based on the most complete evidence available--and therefore rejects authority as the sole basis for truth. Scientists always check statements and make experiments carefully and objectively to verify them.
Furthermore, he is not only critical of the work of others, but also of his own, since he knows that man is the least reliable of scientific instruments and that a number of factors tend to disturb objective investigation.
Lastly, he is highly imaginative since he often has to look for relationships in data which are not only complex but also frequently incomplete. Furthermore, he needs imagination if he wants to make hypotheses of how processes work and how events take place.
These seem to be some of the ways in which a successful scientist or technologist thinks and acts.Many people believe that science helps society to progress through

A.applied knowledg 
B.more than one aspec
C.technology onl 
D.the use of machine

参考答案:B进入在线模考
【定位】根据题干中的Many people believe以及science,progress等词定位到第2段。
【解析】第2段第2句明确提出,很多人认为社会进步靠的是科学两个不同方面的内容,所以B项正确。
【点睛】细节判断题。A、C、D项均属于第一个方面中的内容.切不可忽略第3段指出的第二个方面的内容,且这方面内容才是这篇短文的重点。

你可能感兴趣的试题

1Which of the following statements is INCORRECT about curiosity?

A.It gives the scientist confidence and pleasure in wor
B.It gives rise to interest in problems that are unexplaine
C.It leads to efforts to investigate potential connection
D.It encourages the scientist to look for new ways of actin

2According to the passage, a successful scientist would not

A.easily believe in unchecked statement 
B.easily criticize others' research wor
C.always use his imagination in wor 
D.always use evidence from observatio

3What does the passage mainly discuss?

A.Application of technolog 
B.Progress in modern societ
C.Scientists' ways of thinking and actin 
D.How to become a successful scientis